Home > Ons ziekenhuis > Een slim en lean ontworpen ziekenhuis

Een slim en lean ontworpen ziekenhuis

Het ZMC is het eerste ziekenhuis in Europa dat volgens de Lean-methode is ontworpen, ontwikkeld en uitgevoerd. Alles wat is bedacht, heeft toegevoegde waarde voor de patiënt en voorkomt verspilling in tijd, afstand, materialen en geld.


Alles dicht bij elkaar

Wie met spoed moet worden behandeld, wordt voortaan niet meer door het hele ziekenhuis gereden. Alle spoedafdelingen, zoals de Spoedeisende Hulp, operatiekamers en Intensive Care, liggen boven elkaar naast de spoedlift. Ook de verpleegafdelingen liggen dicht bij de operatiekamers.


Vernieuwend

Vernieuwend in dit ontwerp is het duidelijke onderscheid tussen de drie essentiële onderdelen van het ziekenhuis: het electieve deel, het klinische deel en het acute deel.
De structuur van het electieve deel (niet- spoedeisende zorg) is zo ontworpen dat de processen optimaal worden gefaciliteerd, zowel zorginhoudelijk als patiëntgericht. Dagbehandeling, poliklinieken en een groot aantal gespecialiseerde centra met een regionale functie zijn efficiënt bij elkaar gezet. Deze centra bevinden zich aan het grote centrale atrium, als winkels in een warenhuis. Van hieruit zijn ze direct verbonden met de aangrenzende zorgboulevard.
 
Het acute deel heeft een eigen entree voor alle acute onderdelen van het ziekenhuis. Dichtbij de entree van de Spoedeisende hulp / Huisartsenpost, in de daarboven gelegen verdiepingen bevinden zich de wachtruimte voor bezoekers van het bevalcentrum, de ICU en de CCU/EHH. Deze afdelingen zijn allen bereikbaar via een eigen liftenblok. Hierdoor is er meer toezicht op de toegang tot deze kritische afdelingen en is er minder verkeer.
 
OP de derde en vierde verdieping liggen de verpleegafdelingen die makkelijk bereikbaar zijn via de hoofdentree op de begane grond. Dit zorgt voor een scheiding van de bezoekersstromen van de poliklinieken en de electieve en acute afdeling. Het gebouw heeft een tweelaagse onderbouw met twee grote binnentuinen waaromheen de verschillende functies liggen. De opbouw bestaat uit een flexibele kamerstructuur zodat er ingespeeld kan worden op veranderende zorgvragen. Naast het lean architectuur ontwerp staan de zorg- en bedrijfsprocessen (LEAN) rondom de patiënt centraal.


Healing Environment

Healing Environment was een belangrijk aspect in het ontwerp. Tot in de gevel is dit concept opgenomen. De gevel heeft een verlopend en wisselend kleurenpalet dat is afgeleid van de landschapstinten van het typische Zaanse Twiske-landschap. Hierdoor varieert de gevel voortdurend en voegt het gebouw zich in het landschap. De verdiepingen worden afgesloten door witte gevelbanden voorzien van een beplantingselement opgenomen in een prefab gevelelement. De gevelbanden volgen vloeiend de gebouwmassa en geven het gebouw een zacht uiterlijk.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure