Home > Revalidatie > Revalidatieteam

Revalidatieteam

De revalidatiearts

De revalidatiearts is de medisch specialist die mensen met beperkingen in het bewegingsapparaat ten gevolge van een aandoening of ongeluk begeleidt. De revalidatiearts richt zich op motoriek, mobiliteit, zelfverzorging, communicatie en psychisch welbevinden. Het gaat hierbij niet alleen om de functies van het lichaam ,bijvoorbeeld spierkracht, maar ook om de gevolgen die een aandoening heeft op activiteiten ,bijvoorbeeld lopen en zelfverzorging, en participatie, bijvoorbeeld werk of relaties.

Uw eerste bezoek is bij de revalidatiearts De revalidatiearts coördineert het behandeltraject en is eindverantwoordelijk. Als er onduidelijkheden of problemen zijn is de revalidatiearts het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. De revalidatiearts onderhoudt ook contact met de huisarts en de medisch specialisten


De fysiotherapeut

De fysiotherapeut richt zich op het trainen van functionele vaardigheden, waarbij er aandacht is voor een goede balans tussen belasting en belastbaarheid. Om de voorwaarden hiervoor te scheppen werkt u  aan het verbeteren van kracht, mobiliteit, coördinatie en conditie. Doel van de behandeling is dat u zo zelfstandig mogelijk functioneert.

Als er hulpmiddelen nodig zijn,  bijvoorbeeld ‘n rollator of prothese, begeleidt de fysiotherapeut  u hoe u hier het beste mee om kunt gaan.


De ergotherapeut 

De ergotherapeut begeleidt en adviseert patiënten die problemen ondervinden bij de uitvoering van dagelijkse activiteiten. Hierbij kunt u denken aan persoonlijke verzorging, huishouden, werk, vervoer, opleiding en  vrijetijdsbesteding.

Indien nodig adviseert de ergotherapeut hulpmiddelen en biedt ondersteuning bij het aanvragen van hulpmiddelen  en voorzieningen.


De logopedist

De logopedist begeleidt en adviseert patiënten die problemen ondervinden bij

  • Spreken (dysartrie),
  • Uiten en begrijpen van taal (afasie)
  • Eten en drinken (dysfagie)

U kunt hierbij denken aan het moeilijk kunnen vormen van woorden, stemproblemen, regelmatig zoeken naar woorden (woordvindingsproblemen),  moeilijkheden met lezen/schrijven of het niet meer goed kunnen slikken van bepaalde voedingsmiddelen of dranken.
Wanneer het spreken niet meer lukt ,bijvoorbeeld door afasie of een spierziekte, adviseert de logopedist over communicatiehulpmiddelen. Bij schrijfproblemen geeft de logopedist  adviezen over computeraanpassingen.


Maatschappelijk werk

Het spreekt voor zich dat het omgaan met een beperking of  een chronische ziekte zowel voor de patiënt als de naaste familieleden verstrekkende gevolgen heeft.
Verwachtingen en  toekomstplannen moeten  worden herzien. Dit kan leiden tot grote onzekerheid. Begeleiding kan hierbij noodzakelijk zijn.
Er kunnen vragen opkomen die te maken hebben met de gevolgen van uw ziekte of beperking, de thuissituatie, werk, financiën en huisvesting. Met dit soort problemen kunt u terecht bij het maatschappelijk werk. Zij zijn deskundig in de begeleiding van patiënten en hun directe omgeving.
 
Samen met de revalidatiearts wordt bekeken of u in aanmerking komt voor maatschappelijk werk.


De psycholoog

De psycholoog is een gedragsdeskundig. Hij  richt zich op klachten van emotionele aard  ten gevolge van lichamelijke aandoeningen. U kunt denken aan:

  • Verwerking
  • Stemming
  • Angst

Daarnaast heeft de psycholoog een belangrijk taak bij het in kaart brengen van cognitieve functies zoals geheugen, denken en concentratie bij patiënten met niet aangeboren hersenletsel .Het trainen van deze functies of het aanleren van compensatie strategieën  behoort  tot het werkveld.


De Arbeidstherapeut

De gevolgen van een aandoening kunnen van  invloed zijn op de mogelijkheden tot het verrichten van werk. De arbeidstherapeut behandelt en begeleidt  revalidanten die uitgevallen zijn binnen de werksituatie. Wij onderzoeken de arbeidsmogelijkheden en trainen u daarin. Hiervoor hebben wij een speciaal ingericht ruimte waar u 1 of 2 dagdelen per week komt. In overleg met de werkgever en/of bedrijfsarts bekijken we of het mogelijk is bestaand werk te behouden of dat passende arbeid nodig is.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure