In het kort
Het Zaans Medisch Centrum voert een actief infectiepreventie beleid. Dit is belangrijk omdat er in een ziekenhuis veel kwetsbare mensen zijn en het risico op een ernstig beloop van infecties groot is.
Gemiddeld loopt jaarlijks zo’n 5 à 10 procent van de opgenomen patiënten een infectie in een ziekenhuis op. Ziekenhuisinfecties komen in alle ziekenhuizen voor en worden meestal veroorzaakt door bacteriën die de patiënt zelf bij zich draagt of die door patiënten, bezoekers of personeel worden overgedragen. Deze kunnen ons onder speciale omstandigheden ziek maken. Vooral mensen met een lage weerstand zijn vatbaar voor infecties zoals luchtweginfecties, urineweginfecties of wondinfecties.
Het specialisme Infectiepreventie richt zich op het voorkómen en controleren van infecties in het ziekenhuis. Infectiepreventie houdt zich bezig met de preventie, opsporing en bestrijding van ziekenhuisinfecties en geeft de afdelingen en specialismen in het Zaans Medisch Centrum gevraagd en ongevraagd advies over hygiëne en infectiepreventie.
De afdeling heeft een breed takenpakket:
Door interne audits kijken we of het infectiepreventiebeleid goed wordt uitgevoerd. Naar aanleiding van de verbeterpunten die uit de audits naar voren komen, vinden er klinische lessen op de afdelingen plaats. Daarnaast geven we voorlichting en scholing over basishygiëne en specifiek over bijzondere onderwerpen, ook aan leerlingen en stagiaires. Op elke afdeling leiden we enkele verpleegkundigen op tot infectiepreventie coaches, zij zijn een belangrijke schakel tussen Infectiepreventie en de werkvloer.
Bij de afdeling Infectiepreventie werken deskundigen infectiepreventie, assistent deskundige infectiepreventie en een deskundige steriele medische hulpmiddelen (DSMH) / deskundige scopen reiniging en desinfectie (DSRD). De afdeling werkt nauw samen met de arts-microbiologen van het medisch microbiologisch laboratorium Comicro. Veel infecties worden in de microbiologische laboratoria onderzocht.