Home > Specialismen / expertisecentra > Kindergeneeskunde

Kindergeneeskunde

Het specialisme in het kort

  • De beste zorg voor uw kind
  • Kinderartsen hebben een subspecialisatie
  • Streven om normale gezinsituatie snel te hervinden

Verpleegafdeling
Route Zuid 3.12
Bezoektijden
dagelijks van 15.00 - 19.00 uur Alle bezoektijden

Over kindergeneeskunde

De kindergeneeskunde houdt zich bezig met de zorg voor uw kind, vanaf de geboorte tot en met de puberteit. Zowel de geestelijke als de lichamelijke groei en ontwikkeling van uw kind staan hierbij centraal. We proberen gezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk te ontdekken, zodat we ze waar mogelijk kunnen voorkomen. Sommige aandoeningen zijn aangeboren of erfelijk, maar worden in eerste instantie niet gezien omdat het kind gezond lijkt. Het is daarom belangrijk dat uw kind aan het begin van zijn leven regelmatig wordt onderzocht om eventuele aandoeningen snel op te sporen.  Kinderen kunnen de specht volgen om op de kinderafdeling te komen.


Subspecialisaties

Kindergeneeskunde is een heel breed vak. Veel medische specialisaties zijn niet alleen van toepassing op volwassen patiënten maar ook op kinderen. Onze kinderarts moet dus ook van vele markten thuis zijn. Daarom hebben onze kinderartsen wel vaak een zogenaamde subspecialisatie, een klein gebied binnen de kindergeneeskunde waarin zij gespecialiseerd zijn. Ook werken onze kinderartsen binnen ons ziekenhuis samen met andere medische specialisten, zoals onze chirurgen. Er is ook externe samenwerking met kinderartsen uit regionale ziekenhuizen en academische ziekenhuizen.
Omdat uw kind vaak niet zelf in staat is om te zeggen wat het probleem is, stellen we veel vragen aan u. We vragen u te vertellen wat u is opgevallen; is uw kind er anders uit gaan zien, of zich anders gaan gedragen? Op basis daarvan en natuurlijk op basis van lichamelijk onderzoek van uw kind kan onze kinderarts dan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.


Opleidingsziekenhuis

Ons ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat er zowel specialisten als arts-assistenten, co-assistenten en nurse practitioners betrokken zijn bij de behandeling van uw kind. Zij werken onder verantwoordelijkheid en supervisie van onze specialist. Een arts-assistent is een volledig bevoegde arts, die in opleiding is tot specialist (AIO) of werkzaam is als basisarts (ANIO). De co-assistent is een student in opleiding tot arts. Nurse practitioners zijn gediplomeerde verpleegkundigen die bevoegd zijn om een deel van de medische behandeling uit te voeren.
 
Tijdens de opname van uw kind spreekt u onze arts-assistent (zaalarts) dagelijks als hij zijn ‘ronde’ doet. Onze specialist heeft dagelijks overleg met onze arts-assistent over de onderzoeken en behandeling van uw kind.


Zorg centraal

Op onze kind- en jongerenafdeling staat de zorg voor uw kind centraal. Binnen deze zorg proberen wij uw kind zoveel mogelijk als onderdeel van uw gezin te zien. Daarom is het belangrijk dat uw kind zo snel en zoveel mogelijk zijn normale leefpatroon kan hervinden, of wordt geholpen zijn leefpatroon aan te passen aan zijn veranderingen in de gezondheid. We proberen zo veel mogelijk met u en uw kind samen te werken.


Zorgdossier

Van elk kind houden we digitaal een zorgdossier bij. Onze verpleegkundigen en de artsen vullen hier alles in over uw kind. De afspraken, maar ook over hoe het gaat. Dit zorgdossier is digitaal en u kunt het inkijken. Overleg dit met onze verpleegkundige.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure