Verloskunde

Het specialisme in het kort

 • Begeleiden zwangerschap en bevalling met medische indicatie
 • Medisch noodzakelijke ondersteuning bij bevalling met verloskundige
 • Nauwe samenwerking met kinderartsen en anesthesiologen
Verpleegafdeling
Route Zuid 3.11
Bezoektijden
partner en kinderen: doorlopend Alle bezoektijden

Over verloskunde

Verloskunde is het aandachtsgebied binnen de gynaecologie dat zich bezighoudt met de medische zorg rond de zwangerschap en bevalling. Aanstaande moeders die specialistische zorg voor, tijdens of na de bevalling nodig hebben, kunnen rekenen op de expertise van onze gynaecologen. De specialisten zijn er ook voor moeders die aanvankelijk thuis of poliklinisch bevallen, maar later alsnog medische zorg nodig hebben. Naast onze gynaecologen werken op de afdeling ook gynaecologen in opleiding, zaalartsen, coassistenten, (gespecialiseerde) verpleegkundigen, kraamverzorgenden en stagiaires.


Poliklinisch en klinisch bevallen in het ziekenhuis

Sommige ouders kiezen bewust voor een bevalling in het ziekenhuis, voor anderen is het een medische noodzaak. Het verloskundeteam van het Zaans Medisch Centrum staat klaar om in beide gevallen de bevalling zo soepel en zo persoonlijk mogelijk te laten verlopen.

 • Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis: onder begeleiding van uw verloskundige.
  Sommige vrouwen zweren bij een thuisbevalling, maar steeds vaker heeft de poliklinische bevalling de voorkeur. Dat er altijd medisch-specialistische zorg binnen handbereik is, is voor velen een veilige gedachte. Het Zaans Medisch Centrum heet de aanstaande ouders en hun verloskundige van harte welkom in een van de zorgsuites. Moet tijdens de bevalling de hulp van de gynaecoloog worden ingeroepen? Dan kan de eigen verloskundige er doorgaans gewoon bijblijven. Dat is wel zo vertrouwd.
 • Klinisch bevallen in het ziekenhuis: met de specialistische zorg van een gynaecoloog
  Bij sommige zwangerschappen en bevallingen is de medisch-specialistische zorg van een gynaecoloog onmisbaar. Bijvoorbeeld als u een chronische ziekte heeft, als u zwanger bent van een meerling, als de baby niet goed groeit of verkeerd ligt, of als u tijdens de vorige zwangerschap problemen heeft gehad. Dan is het fijn om te weten dat u in goede handen bent bij de gynaecologen van het Zaans Medisch Centrum. Zij zijn er voor u, zowel voor, tijdens, als na de bevalling. Zo’n klinische bevalling heet ook wel een medische bevalling.

Bevallen in het Zaans Medisch Centrum: een bewuste keuze

In het Zaans Medisch Centrum vinden jaarlijks zo’n 1600 bevallingen plaats. En dat aantal groeit. Steeds meer aanstaande ouders kiezen bewust voor ons ziekenhuis. En wel om de volgende redenen:

 • Moderne zorgsuites
  Het Zaans Medisch Centrum heeft dertien compleet ingerichte zorgsuites. De suites zien er huiselijk uit: eventueel benodigde apparatuur is netjes weggewerkt. Elke suite heeft een eigen badkamer, waarvan de deur direct naast het bed zit. Ook beschikt de zorgsuite over een tv, een magnetron en een koelkastje. 
 • Moeder-kindafdelingen dicht bij elkaar
  De afdelingen Verloskunde, Neonatologie (couveuseafdeling) en de Kinderafdeling liggen in het Zaans Medisch Centrum allemaal op één etage, in dezelfde vleugel. Zo kan een kinderarts altijd even komen kijken bij uw kindje, als dat nodig is. En komt uw baby in een couveuse te liggen? Dan is het prettig dat u niet het hele ziekenhuis door hoeft.   
 • Alle aandacht voor uw partner
  Na de geboorte kan uw partner meteen meedraaien. Hij of zij kan het kindje bijvoorbeeld verschonen of in bad doen, en eventueel meehelpen in de zorg voor u. Uw partner kan ook blijven slapen. In de zorgsuite is een bedbank aanwezig.
 • Regionale samenwerking met huisartsen en verloskundigen
  De gynaecologen van het Zaans Medisch Centrum werken nauw samen met alle huisartsen en verloskundigen in Zaanstreek-Waterland. Zelfs als medische zorg niet noodzakelijk is, kunnen aanstaande moeders toch terecht bij onze gynaecologen voor een controle-afspraak.
 • Goede en veilige zorg
  De verloskundige zorg in het Zaans Medisch Centrum is van een hoog niveau. Ook de ouders zijn enthousiast over de zorg die we bieden. Op zorgkaartnederland.nl belonen zij onze artsen met hoge cijfers.
 • Een modern ziekenhuis
  Het is voor u misschien niet het belangrijkst, maar het Zaans Medisch Centrum is een modern ziekenhuis. Met veel ruimte, licht en groen is het een plek die voor iedereen prettig aanvoelt. Ook voor bezoekers.    
 • Gelegen aan de snelweg
  Waar u ook in de regio woont, u bent altijd snel bij het Zaans Medisch Centrum. Ons ziekenhuis ligt aan de A7 en biedt een ruime parkeergelegenheid. 
 • Voorzieningen dichtbij
  Heeft u iets nodig van de drogisterij of apotheek? Wil uw partner alvast wat boodschappen doen voor thuis? Naast het Zaans Medisch Centrum vindt u de Zorgboulevard met tal van voorzieningen.

> Lees meer over uw verblijf en over de faciliteiten in het Zaans Medisch Centrum.


Specialistische zorg tijdens de bevalling

Komt u naar het Zaans Medisch Centrum voor een medische bevalling? Dan is het prettig om te weten dat onze gynaecologen nauw samenwerken met de anesthesiologen en kinderartsen. Zo weet u zeker dat moeder en kind de specialistische zorg krijgen, die ze nodig hebben. Tijdens hun overleg spreken onze specialisten uw situatie uitgebreid door. Zo kunnen zij zich optimaal voorbereiden op uw bevalling.


Geboortefotografie

De geboorte van een kind is een speciaal en intiem moment. Een moment dat door ouders vaak in een roes wordt beleefd. Veel aanstaande ouders willen dit graag laten vastleggen door een fotograaf. Zo kunnen ze dit moment op een later tijdstip herbeleven.

Meer informatie over geboortefotografie leest u hier


Informatievideo voor aanstaande ouders

Via de onderstaande link kunt u video's bekijken. In de video's behandelen een gynaecoloog, een verloskundige en een verpleegkundige de theorie rond bevallen en thema’s zoals pijnstilling. 

Video's bekijken

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure